Uusi 6 KW G · WEIKE kuitulaseri toimitettu Vemitek Oy

Konepaja Vemitek on Peräseinäjoella vuodesta 2008 toiminut noin 30 henkilöä työllistävä keskiraskas, teräs levytuotteisiin sekä maanrakennuskoneiden kauhoihin ja varusteisiin erikoistunut konepaja. Levyjen ja lattojen leikkauspalvelujen lisäksi he myös tekevät teräs välitystä ja sinkopuhallusta.

Edellä mainitun lisäksi päätuotteisiin kuuluu kuorma-auton soralavat ja päällirakenteet sekä energiakourat ja hydrauliletkupalvelu.

Vemitekillä on vahva ja monipuolinen konekanta levyjen sekä lattojen leikkauksiin ja taivutuksiin, porauksiin, koneistuksiin. Heidän suuri teräsvarasto mahdollistaa myös nopeat toimitukset.

Vemitek valmistaa tunnetun Eurosteelbrändin laadukkaat kauhat ja varusteet sekä myös korjaa kaiken merkkisiä kauhoja..

Vemitek on aikaisemmin laajentanut  toimialaansa myös rautakauppa puolelle omistaen myös täyden palvelun rautakaupan Peräseinäjoella. Tämä VMT-Rauta- ja rakennustarvikeliike on kätevästi aivan Vemitekin naapurissa.

Vemitek on panostanut energiassa omavaraisuuteen ja tuottaakin nykyään itse merkittävän osan energiantarpeestaan aurinkovoimalla.

Vemitek Oy on n 30 osaajan yhteisö, joka on vahvasti osana Etelä-Pohjanmaan elinkeino- ja kulttuurielämää kuin myös johtajansa kautta kunnallispolitiikkaa, Vemitek Oy haluaa luoda paremman huomisen ratkaisuja, niin maakunnassa kuin Suomen laajuisestikin.

”Kaksi vuotta sitten 2019 laajensimme yritystämme ostamalla Seinäjoen talousalueella toimivan Steeldeck Oy:n koko osakekannan” kertoo Vemitek Oy, toimitusjohtaja Veikko Koivisto, ”saimme tällöin lisättyä toimintaamme  muun muassa kuorma-autojen soralavat ym päällirakenteet, energiapuukourat, hydrauliletkuasetelmien valmistuksen sekä muuta konepajatoimintaa.” jatkaa hän.

  Lisää konkreettista tehokkuutta valmistusvaiheisiin tuplaamalla ja nykyaikaistamalla kapasiteettia tuotteiden ja materiaalien valmistuksessa

Vemitek Oy on ehtinyt jo miehen ikään, joten tuotekehityksen ja valmistuksen historiaa ja kokemusta on kertynyt vuosikymmeniä, toisaalta markkinat ovat kasvaneet yhdessä tuotekirjon kanssa ja Vemitekillä oli selkeä tarve kasvattaa ja tehostaa tuotantoa.

Vemitek on varustettu nykyaikaisella ja monipuolisella kone­- ja laitekannalla, joiden avulla työntekijät saavat kattavan ja laadukkaan tekemisen mahdollisuuden eri ympäristöissä. Luonnollisesti yrityksen vetäjät ovat varsin motivoituneita tehtäviinsä.

Vemitekin osaamisessa ja nykyaikaisessa laitekannassa yhdistyy ohjelmisto- ja käsityötaito ja millin tarkka teollinen tuotanto, jolloin pystytään toimittamaan niin pienen kuin suuren asiakkaan haluamat yhteistyöprojektit ja täyttämään vaatimukset eri kehitystöissä.

Mahdollisia ”pullonkaula” kohtia tarkastellessa tuli esiin vuonna 2017 hankitun ison poraustehon BaronMax VM30 koneen rinnalle mahdollisesti hankittavaksi toinen samanlaisen. Koneen iso 1700×850 mm koneistusalue yhdistettynä kykyyn porata 50 mm halkaisijaisia reikiä Hardox teräksiin oli tehnyt vaikutuksen. ”Alkuhankaluuksien jälkeen kone on toiminut moitteetta ja erityisesti Fagor ohjaus on älyttömän nopea tehtäessä uusia porausohjelmia” kertoo Veikko Koivisto kokemuksistaan.

Samanaikaisesti myös laserkapasiteetti oli jäämässä vajaa tehoiseksi paksuuden ja vauhdin kautta. Yksi merkittävä syy lisälaserin hankintaan oli tuotteiden nopeampi läpäisyaika valmistuksessa. Vanhalla koneella kaikki yli 15mm paksuudet on pitänyt reikiä poralla ja nyt tämän uuden koneen jäljiltä jää paljon ylimääräisiä ”kädenjälkiä” pois kun reijät tulee siinä samalla kertaa, selvitti Veikko Koivisto investoinnin taustoja.

Kuva 1: 6 kw G-Weike laserin edessä oikealla Veikko Koivisto, Vemitek Oy ja hänen vieressään Vesa Sirén Rensi  Oy:stä

Monipuoliset vaatimukset koneille ja valinta

Hankittavalle järjestelmille asetettiin monipuoliset vaatimukset. Laser järjestelmän piti pystyä tehokkaasti ja nopeasti leikkaamaan 20mm paksuista kappaleita materiaalien ollessa pääsääntöisesti hiiliteräs. Materiaali kirjo on painottunut hiiliteräkseen jonka paksuusalue meillä on 2-20mm. Materiaalien puolesta 6000w kuitulaseri on riittävän tehokas. Lainsäädännön, työturvallisuuden ja huoltovarmuuden vaatima täysin koteloitu kone oli pakollinen, jolloin myös pölyn ja savun hallinta on helpompaa. Hankinnassa oli tietenkin huomioitava kannattavan hankinnan budjetti ja tavoitehinta, sekä maahantuojan tunnettavuus ja huoltokyky. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen jälkeen valittiin kriteerit täyttävä tarkkuuslaseri. Luonnollisesti Vemitekin henkilökunta kävi tutustumassa G-Weike kuitulaseriin ja tutustui sen hyviin leikkausominaisuuksiin jo käytössä olevalla asiakkaalla Puuppolassa.

Oman kuvionsa koneen toimitukseen toi se, että koneen oli sovittava olemassa oleviin suunnittelujärjestelmiin saumattomasti. Myöskin käytettävien materiaalinen hinnoista johtuen automaattinen sijoittelu eli autonestaus oli arvostettu ominaisuus. Kokemuksesta tiedettiin savun poiston olevan ongelmallista, joten G-Weiken pneumaattisesti toimiva järjestelmä, jossa savukaasujen imu tapahtuu juurikin leikkauskohdan alapuolella oli merkittävä päätöksessä yhdessä luotettavaksi tunnetun saksalaisen IPG laserlähteen ja Precitec leikkauspään kanssa.

Vemitek halusi myös täydellisen ”avaimet käteen” toimituksen asennuksineen ja koulutuksineen, ja oli tiedossa että Rensillä ja sen asennusinsinööreillä oli jo kokemus avaimet käteen toimituksista kymmenen laserin toimittamisesta vuoden aikana.

Lisäksi Rensi oli tullut tutuksi toimittajaksi hoidettuaan aikaisemmin 2017 hankitun BaronMAX VM30 koneen asennuksen ja jälkihoidon hyvin ja luotettavasti.

VM30 koneistuskeskuksen hankinta oli melko suoraviivaista, ostettiinhan toinen samanlainen kone isommalla karamoottorilla.

Kuva 2: Vaatimuksena oli toinen BaronMax VM30 kone 1500×850 mm työalalla ja erikoissuurella karamoottorilla, jotta pystytään poraamaan 50 mm reikiä teräkseen. Kuvassa Vemitek Oy;n Tero Mäntykoski ja Tuomas Sepponen.

Satsaus tulevaisuuteen

Kesäkuun alussa asennettu G-Weike LF3015 6000W kuitulaseri on iso tekijä kesän jälkeen vuonna 2021 kun lähdetään hakemaan lisää partnereita teollisuudesta ja käytännössä toteuttamaan tehokkaamman kuitulaseri koneen tuotantomahdollisuuksia valmistuksessa.

Investoinnin avulla pystymme tarjoamaan tulevaisuudessa hieman laajempaa tuotevalikoimaa, sekä tehostamaan toiminnanlaatua entisestään, toteaa toimitusjohtaja Veikko Koivisto.

”Alkukokemusten jälkeen olemme olleet tyytyväisä hankintaamme ja sen tuomaan valmistusmahdollisuuksien lisäykseen tuotteidemme tekemisessä”, jatkaa Veikko Koivisto.

BaronMax VM30 koneistuskeskus asennettiin toimivaksi syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kone ei tarvinnut käyttökoulutusta, koska Vemitekin kaverit osaavat koneen käytön tosi hyvin jo ennestään.

”Sekä CNC poraus- että laserleikkaus kapasiteettimme tuplaantui ja voimme katsoa eteenpäin positiivisin mielin” tuumasi Veikko Koivisto vielä haastattelun lopuksi.

Lisätiedot: veikko.koivisto@vemitek.fi,   vesa.siren@rensi.fi

« Takaisin ajankohtaisiin