Jälleen uusi G-Weike kuitulaseri toimitettu

Vibratec Oy päivittää tuotantoaan

Kiteellä sijatsevan Vibratec Oy:n motto on ”Tulosta ja tehoa tärytekniikalla” ja kuten nimestä ja motosta voi päätellä, tuotteet perustuvat erilaisiin värähtelyihin ja niiden täydelliseen hallintaan sekä käyttöön monenlaisia automaatioratkaisuja valmistettaessa.

Jo 33 vuotta suomalaiselle teolllisuudelle ratkaisuja tuottanut Vibratec on tuotannollisista ja hygieniasyistä jakanut tuotantonsa kahteen eri halliin, joista toisessa käsitellään ja valmistetaan osia ruostumattomasta teräksestä. ”Toimitamme automaatiota lääketeollisuudelle ja on välttämätöntä pitää ns. mustan teräksen puoli erilllään ruostumattomasta, koska vaatimukset lääketeollisuuden laitteissa ovat normiteollisuutta korkeammat” kertoo Vibratecin toimitusjohtaja Aimo Immonen.”Vaatimus ruostumattoman puhtaudesta ja myöskin alihankinnan toimitusaikojen pituudet aiheuttivat tarpeen miettiä tuotantoa ja suunnittelurakenteita uusiksi”, jatkaa hän.

Vibratec Oy siirtyi ajatuksesta tekoihin ja päivettyihin menetelmiin siirtymisen yhteydessä jatkaa investointeja uusimpaan tuotantotekniikkaan. Vibratec Oy:n valmistuskapasiteetti laajeni maaliskuussa 2021 uudella tarkkojen osien kuitulaserilla.  Kilpailutuksen jälkeen 1000 W tarkkuuslaseri hankittiin järjestelmän maahantuojalta Rensi Oy:ltä.

Vibratec Oy on tuottanut automaatioratkaisuja 33 vuotta palvellen yli 450:tä yritystä Suomessa. Vibratec Oy on seitsemän osaajan yhteisö, joka on vahvasti osana Pohjois-Karjalan elinkeino- ja liike-elämää. Vibratec Oy haluaa luoda paremman huomisen ratkaisuja, niin maakunnassa kuin Suomen laajuisestikin. Vibratec Oy tekee yhteistyötä ja projekteja eri teollisuudenaloilla, missä on mahdollista päivittää ratkaisuja automaatiossa ja pienosien järjestelyssä sekä siirrossa kuin myös irto- ja jauhemateriaalien annostelussa sekä kuljetuksessa. Rakennuspuolen täryratkaisuja puolestaan edustavat erilaiset betonitärysauvat, tärymoottorit ja tärypöydät.

Lisää konkreettista tehokkuutta valmistuvaiheisiin eri automaatiomenetelmien ja materiaalien valmistuksessa

Vibratec Oy on ehtinyt jo miehen ikään, onhan se alun perin perustettu 33 vuotta sitten, joten heille on kertynyt värähtelytekniikan tuotekehityksen ja valmistuksen historiaa sekä kokemusta. Toki tietokoneistuminen ja digitaalisaatio yhdessä Internet of Thingsin kanssa ovat muuttaneet tuotteiden kokoonpanoja, mutta perusasiat ja fysiikan lait eivät värähtelytekniikassa muutu.

Vibratecin ruostumaton puoli ja kokoonpano sijaitsevat Kiteellä Kytänniemen pienteollisuusalueella ja ovat varustettuja nykyaikaisella ja monipuolisella kone- ja laitekannalla, joiden avulla työntekijät saavat mahdollisuudet kattavaan ja laadukkaaseen valmistukseen. Luonnollisesti yrityksen vetäjillä on vahva motivaatio toimintansa kehittämiseen.

Vibratecin osaamisessa ja nykyaikaisessa laitekannassa yhdistyy ohjelmisto- ja käsityötaito ja millin tarkka teollinen tuotanto, jolloin pystytään toimittamaan niin pienten kuin suurten asiakkaiden tarvitsemat yhteistyöprojektit ja täyttämään vaatimukset eri kehitystöissä.

Yksi merkittävä syy laserin hankinnan oli omien tuotteiden nopeampi läpimenoaika valmistuksessa. ”Nykyisessä tilanteessa jotain kriittistä osaa on joutunut odottamaan alihankinnasta jopa useita viikkoja ja tällä odotusajalla on suora vaikutus yrityksen toimitusaikatauluihin”, selvitti Aimo Immonen investoinnin taustoja. ”Joissain tapauksissa projekti ei pysty etenemään ennen kuin kriittinen osa saadaan paikalleen”, jatkoi hän.

Kuva 1: Tarkkuuslaserin edessä oikealla Aimo Immonen, Vibratec Oy ja hänen vieressään Cristian Heliaa ja Joni Niittymäki RensiOy:stä.

Monipuoliset vaatimukset ja valinta

Hankittavalle järjestelmälle asetettiin monipuoliset vaatimukset. Järjestelmän piti pystyä tehokkaasti ja nopeasti leikkaamaan 1000 mm x 2000 mm levystä kappaleita laserilla materiaalien ollessa pääsääntöisesti ruostumatonta terästä paksuuksissa 1-4mm, sekä pystyä myös tulevaisuuden tuotteiden tuotantovaatimuksiin. Materiaalien kirjo on painottunut ruostumattomaan teräkseen ja kenties tulevaisuudessa myös haponkestävään teräkseen. Näiden materiaalien puolesta 1000W oli riittävä teho ja lainsäädännön, työturvallisuuden sekä huoltovarmuuden vaatimuksista koneen oli oltava täysin koteloitu, jolloin myös pölyn ja lastun hallinta on tehokasta. Hankinnassa tärkeinä painopisteinä olivat myös hankinnan budjetti ja tavoitehinta, sekä maahantuojan tunnettuus ja huoltokyky. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen jälkeen valittiin kriteerit täyttävä tarkkuuslaseri.

Oman kuvionsa koneen toimitukseen toi se, että koneen oli sovittava Vibratecin olemassaoleviin suunnittelujärjestelmiin saumattomasti. Myöskin käytettävien materiaalinen hinnoista johtuen automaattinen sijoittelu eli autonestaus oli arvostettu ominaisuus. Vibratec halusi myös täydellisen ”avaimet käteen” -toimituksen asennuksineen ja koulutuksineen, mihin Rensillä oli kokemusta vajaan kymmenen laserin toimittamisen verran jo vuoden aikana.

Kuva 2: Vaatimuksena oli 1 x 2 m levyn mahtuminen laseriin, vaikka työalue on 1300 x 1300 mm. Kuvassa on 1 x 2 m levy koneessa.

Kuitulaseri, satsaus tulevaisuuteen

Maaliskuussa asennettu LF1313 1000W -kuitulaseri on iso tekijä vuonna 2021, kun lähdetään hakemaan uusia partnereita teollisuudesta ja toteuttamaan oman kuitulaserikoneen tuotantomahdollisuuksia käytännössä valmistuksessa ja suunnittelussa.

Investoinnin avulla pystymme tarjoamaan tulevaisuudessa vieläkin laajempaa tuotevalikoimaa, sekä parantamaan toiminnan laatua entisestään, toteaa toimitusjohtaja Aimo Immonen.

”Alkukokemusten jälkeen olemme olleet tyytyväisä hankintaamme ja sen tuomaan valmistusmahdollisuuksien lisäykseen tuotteidemme tekemisessä”, jatkaa Aimo Immonen,

Lisätiedot: aimo.immonen@vibratec.fi,

 

 

 

 

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin